A magas vércukor leleplezése: okok, tünetek és megoldások!

2023. szeptember 29. 14:41 - NaNami

 

A hiperglikémia olyan állapot, amelyet magas vércukorszint jellemez. Hiperglikémiáról akkor beszélünk, amikor a vércukor értéke éhgyomri állapotban 7 mmol/l feletti, vagy étkezés után másfél órával a 8 mmol/l értéket meghaladja. Ezt az állapotot számos tényező okozhatja, többek között a genetika, a helytelen táplálkozás és a testmozgás hiánya, bizonyos gyógyszerek és olyan alapbetegségek, mint a cukorbetegség.

A magas vércukorszint korai tünetei

  • Erőtlenség
  • Fáradtság
  • Levertség
  • Szomjúság
  • Gyakori vizelés
  • Látászavar
  • Bőrviszketés

A nagyon magas, illetve egyre növekvő vércukorszint tünetei

  • Súlyveszteség
  • Izomfájdalom, görcsök
  • Hasfájás
  • Rosszullét, hányás
  • Zavart elmeállapot
  • Acetonszagú lehelet
  • Eszméletlenség

Szövődmények

A hiperglikémia súlyos állapot, amely kezeletlenül hagyva számos szövődményhez vezethet. Az egyik legközvetlenebb probléma a diabéteszes ketoacidózis (DKA), amely súlyos állapot, amikor a szervezet glükóz helyett zsírt kezd lebontani energiaként. Ez ketonok termelődéséhez vezet, amelyek túl magas szint esetén mérgezőek lehetnek a szervezet számára. A DKA olyan tüneteket okozhat, mint hányinger, hányás és légzési nehézség, és ha nem kezelik, végzetes lehet.

A hiperglikémia másik szövődménye a szervek hosszú távú károsodása. A magas vércukorszint károsíthatja az ereket, ami a szívbetegségek, a stroke és más szív- és érrendszeri problémák fokozott kockázatához vezet. Károsíthatja a veséket is, ami veseelégtelenséghez, valamint a szemet, ami vaksághoz vezethet. A magas vércukorszint károsíthatja az idegrostokat is, ami a diabéteszes neuropátia nevű állapothoz vezethet, amely zsibbadást, bizsergést és fájdalmat okozhat a kezekben és lábakban.

Kezelése

Kezelése a kiváltó októl és az állapot súlyosságától függ. A cukorbetegek esetében a kezelés jellemzően az életmódváltás, például az egészséges táplálkozás és a rendszeres testmozgás, valamint a gyógyszerek, például az inzulin vagy a szájon át szedhető cukorbetegség elleni gyógyszerek kombinációját jelenti. A terhességi cukorbetegségben, azaz a terhesség alatt kialakuló cukorbetegségben szenvedők esetében a kezelés jellemzően étrendi változtatásokat és bizonyos esetekben inzulininjekciókat foglal magában.

A cukorbetegséggel nem rendelkező emberek esetében a hiperglikémia kezelése általában életmódbeli változtatásokat, például fogyást, egészséges étrendet és rendszeres testmozgást foglal magában. Ha a hiperglikémia oka gyógyszeres kezelés, az orvos módosíthatja vagy megváltoztathatja a gyógyszert.

pexels-taryn-elliott-4374580.jpg

Összefoglalva, ez  egy súlyos egészségügyi állapot, amelyet magas vércukorszint jellemez. Leggyakrabban a cukorbetegséggel hozható összefüggésbe, de más tényezők is okozhatják, mint például a helytelen táplálkozás, a testmozgás hiánya és bizonyos gyógyszerek. Kezelés nélkül a hiperglikémia számos súlyos szövődményhez vezethet, beleértve a diabéteszes ketoacidózist, a szervezet szerveinek és rendszereinek hosszú távú károsodását, valamint a szívbetegségek, a stroke és más szív- és érrendszeri problémák fokozott kockázatát.

Az alacsony vércukor veszélyeiről itt olvashatsz!

A prevenció életet menthet, 1-2 évente érdemes elmenni vércukor ellenőrzésre, hogy időben észleljék a II. típusú cukorbetegséget!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukordiary.blog.hu/api/trackback/id/tr4118224459

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása