Mi is az a cukorbetegség? Hogyan vedd észre a tüneteket!

2021. április 04. 21:03 - NaNami

       Ebben a bejegyzésben befogom mutatni, hogy mi is a cukorbetegség, milyen típusai vannak, és hogyan ismerhetjük fel a tüneteket. Remélem azok is megismernek valami újat, akik már a kórral együtt élnek. A cukorbetegség egy autoimmun betegség, ami annyit jelent, hogy a saját szervezeted önmaga ellen fordul. Fontos megemlíteni, hogy ez csak az 1-es típusú cukorbetegségre igaz, mert a 2-es típus kialakulásánál döntő szerepe van az életmódnak. Sajnálatos módon az utóbbi években drasztikusan05cb19a92a244a7a2cef5eeaeaad178a.png megnövekedett nem csak Magyarországon, de világszerte is a cukorbetegségek száma. A cukorbetegség, vagy diabétesz során a szervezetben a cukor túlzottan felhalmozódik. A cukor/glükóz nélkülözhetetlen számunkra, hiszen  az energiaforrásunk, amely akkor lesz hasznos, hogyha betud épülni a sejtekbe. A cukorbetegség az orvostudomány jelenkori álláspontja szerint nem gyógyítható, élethosszig tartó kezelést igényel. A cukor beépülését az inzulin segíti elő. Az inzulin a hasnyálmirigyben található („Langerhans szigeteiben”) béta sejtek által termelt hormon. Ez az inzulin nevezetű hormon nem működik, vagy csak részlegesen működik, attól függően, hogy melyik típusban „szenvedsz”:

   1-ES TÍPUS

Gyermekeket és fiatalokat érinti főként. Ebben az esetben a szervezet egyáltalán nem termel inzulint, mert a béta sejtek valamilyen okból kifolyólag elpusztultak. Ez miatt a szervezetbe bekerült cukor nem képes beépülni a sejtekbe, hanem megmarad a vérben és magas vércukorszintet okoz. Ha 1-es típusú cukorbeteg vagy szinte felesleges az okokat kutatni, hogy miért is alakulhatott ki, mert a mai napig nem tudnak erre pontos választ adni az orvosok, kutatók. Feltételezések vannak, lehet, genetikai hajlam, vírusok szerepe vagy autoimmun eredet.

Tünetek: Mivel a szervezetbe a cukor nem tud hasznosan beépülni, és a sejtek éheznek, ezért a fehérjéket és zsírokat kezdik átalakítani cukorrá az éhezés elkerülése végett. Ezek miatt nagy mértékű fogyás figyelhető meg, gyakori vizelési inger ( kb. 1-2 óránként), illetve folytonos szomjúság. Jellemzőek a hangulatingadozások, fáradékonyság és kedvtelenség.

Kezelés: Inzulin pótlásra van szükség külsőleg. Ez a pótlás történhet inzulin tollon, illetve inzulinpumpán keresztül. Az inzulinpumpa folyamatosan a testen van, és adagolja az inzulint, olyan mint egy mechanikus béta sejt, ami kívül található meg a szervezetből. Az inzulin toll esetében napi többszöi szúrás szükséges.inzulin.jpg Az inzulin felszívódásától függően kell adni egy nap. Ahhoz, hogy a megfelelő mennyiséget adj szükséges a vércukor folyamatos mérése vércukormérő segítségével. Ennek a segítségével megállapítható, hogy mikor kell többet vagy kevesebbet adni. Fontos, hogy minden ember más, mindnekinek meg kell találnia a megfelelő mennyiségű inzulint, ami az ő életmódjához passzol. 
   
   2-ES TÍPUS

Főként az idősebb korosztályt érinti. Ebben az esetben az inzulint termelő béta sejtek nem teljesen mértékben pusztultak el, de ennek ellenére sem termelnek elegendő inzulint a cukor beépüléséhez. Kialakulásának főbb okai, rizikótényezői: túlsúlyos állapot, minimális mozgás, magas vérnyomás, genetikai hajlam ( cukorbeteg a családban), rendszertelen életmód, és túlzott egészségtelen étel ( hozzáadott cukrot tartalmazó) fogyasztása.

Tünetek: Ebben az esetben - az 1-es típustól eltérően - van a szervezetben minimális inzulin termelés, ezért a vércukor szint lassabban emelkedik.  Felismerése ebből fakadóan egy sokkal hosszabb folyamat. Főbb tünetek: romló látás, végtagok zsibbadása, nehezebben gyógyuló sebek, bőrviszketés. Általában akkor kerül felismerésre amikor már jelentkeztek szövődmények.

Kezelés: Elsődlegesen életmód terápiát alkalmaznak, amelynek a lényege az egészséges étrend és mozgás megléte. Ha a terápia nem elegendő a vércukor szinten tartásához , akkor gyógyszeres kezelést (antidiabetikum) írnak elő. Azok számára, akik nem tartják a terápia által előírt diétát később inzulinkezelésre (inzulin toll vagy pumpa) kell átváltaniuk. A vizsgálatok azt bizonyították, hogyha korábban állunk át az inzulinterápiára, akkor sokkal kevesebb az esélye annak, hogy később bármiféle szövődmény kialakul.

Bár a világon ezt a két típus a legismertebb, azonban van még két típus, amit érdemesnek tartok megemlíteni:

   3-AS TÍPUS

Fajtáit az előidéző ok alapján különböztetjük meg. Ilyenkor ismerhető az, hogy miért alakult ki a cukorbetegség és a fentiektől eltérően valamilyen speciális ok áll a háttérben. A diabétesz ezen típusai nagyon ritkák.

   4-ES TÍPUS

A terhességi cukorbetegség. A várandósság utolsó szakaszában jelentkezik. Ez nem örök életre szól, a szülés után magától megszűnik, de ennek ellenére is nagyon fontos a kezelése. Azoknál, akiknél jelentkezett ez a típus, érdemes a szülés után is odafigyelni a vércukorszintre, és eljárni szűrővizsgálatokra, mert előre jelezheti a 2-es típusú cukorbetegséget.

c042fbe2e54a931d049a8716cb160a64.png

A testmozgás, illetve a helyes étrend segíti a vércukor szinten tartását típustól függetlenül. A fenti infografika segít abban, hogy felismerd a tüneteket magadon. Illetve, hogyha már cukorbeteg vagy, akkor lásd, hogy mik voltak az árulkodó jelek, hogy valami nincs rendben a szervezetedben. Amennyiben bármi olyat érzel magadon, ami szokatlan ne félj segítséget kérni.

Kommentben írd meg a véleményedet, illetve azon témákat, amiket szívesen olvasnál a cukorbetegséggel kapcsolatban.


Köszi, hogy itt voltál!
Legyen szép napod! 

 

 

Források:
https://medicover.hu/gyakori-betegsegek/cukorbetegseg/
https://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/122/mi-a-cukorbetegseg
https://www.who.int/health-topics/diabetes#tab=tab_

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://cukordiary.blog.hu/api/trackback/id/tr7716488782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása